به گزارش خبرگزاری حوزه، هُمَزه سوره صد و چهارم قرآن است که ۹ آیه دارد و در جزء سی قرآن قرار گرفته است. این سوره در مکه بر پیامبر (ص) نازل شده و از سورههای مکی بشمار می رود. در مضمون سوره همزه پروردگار انسانهای مالاندوز را که با عیبجویی از مردم میخواهند بر آنان برتری خود را نشان دهند به آتش خُرد کننده تهدید میکند. در فضیلت سوره همزه روایات متعددی ذکر شده است که قرائت آن موجب اعطای حسنه و پاداش، رهایی از فقر و تنگدستی، فراخی روزی و ایمن بودن از مرگ بد میشود. از آثار و برکات سوره همزه میتوان به بستن زبان بدگویان، از بین بردن درد چشم و دفع چشم نظر اشاره نمود.
علت نامگذاری سوره هُمَزه و ویژگیهای آن
علت نامگذاری سوره همزه «بهدلیل لفظ (الهمزه) در آیه اول این سوره است. اسم همزه در مصاحف و بیشتر تفاسیر برای این سوره، معروف است» (۱). بهطوری که «در کلام ابن عباس و تفسیر طبری از اسم همزه برای این سوره استفاده شده است» (۲). سوره همزه « ۹ آیه، ۳۳ کلمه و ۱۳۰ حرف دارد» (۳، ۴، ۵). محورهای اصلی سوره همزه «سرزنش ثروتمندان و یادآوری معاد است» (۶). در مورد تاریخ نزول این سوره آمده است که «این سوره در ما بین هجرت مسلمین به حبشه و اسراء و بعد از سوره قیامت نازل شده است» (۷). سوره همزه «در چینش کنونی قرآن سوره صد و چهارم قرآن است و ترتیب نزول سوره همزه سوره سی و دوم است» (۸ ، ۹).
سوره همزه را از «سور مفصلات قرآن میدانند و محتوای این سوره تهدید شدیدی است به افرادی که به جمع مال علاقه زیادی دارند و میخواهند با جمع مال بیشتر بر سر و گردن مردم سوار شوند و بر آنان کبر بورزند و به همین دلیل از مردم عیبهایی میگیرند که عیب بهشمار نمیرود» (۱۰، ۱۱).
فضائل و پاداش خواندن سوره همزه
در روایات به فضائل خواندن سوره همزه اشاره شده است که در ادامه آن را ذکر میکنیم.
اعطای حسنه فراوان
از رسول خدا (ص) روایت شده است که «هر کس سوره همزه را بخواند به عدد هر یک از افرادی که پیامبر (ص) و یارانش را مورد استهزا و تمسخر قرار دادهاند ده حسنه به او پاداش داده خواهد شد» (۱۲).
قرائت سوره همزه در نماز
همچنین در روایات ذکر شده است که «هر کس در نمازهایش سوره همزه را بخواند به اندازه دنیا ثواب و پاداش او داده خواهد شد» (۱۳).
آثار و برکات خواندن سوره همزه
در روایتهایی به آثار و برکات خواندن سوره همزه اشاره شده است که آنها را ذکر میکنیم.
برطرف شدن فقر و تنگدستی
از امام صادق (ع) نقل شده است که فرمودند «هر کس سوره همزه را در نماز واجب بخواند فقر و تنگدستی او از بین خواهد رفت و روزی و معیشت او زیاد میشود و همچنین گرفتار مرگهای بد نخواهد شد» (۱۴).
دفع و بستن زبان بدگویان
از امام صادق (ع) نقل شده است که «برای دفع و بستن زبان بدگویان سوره همزه را بیست و یک بار قرائت کنند و همچنین اگر سوره همزه نوشته شود و همراه داشته باشند برای دفع و بستن زبان بدگویان مؤثر است» (۱۵).
رهایی از چشم درد
در روایت آمده است که «هر گاه سوره همزه را بر کسی که دچار درد چشم شده است بهطور مستمر تلاوت کنند با توکل و یاری پروردگار از ناراحتی درد چشم رها خواهد شد» (۱۶).
دفع چشم نظر
از دیگر خواص خواندن سوره همزه دفع چشم نظر است. در روایت ذکر شده است که «اگر سوره همزه را بر انسان نظر خورده بخوانند به یاری پروردگار موجب دفع نظر خواهد شد» (۱۷).
سخن پایانی
سوره هُمَزَه یا لُمَزه صد و چهارمین سوره از قرآن مجید است که در جزء سیام قرآن جای دارد. «همزه» و «لمزه»» به معنای عیبجو و بدگو هستند. خداوند متعال در این سوره مالاندوزانی را که با عیبجویی از مردم میخواهند بر آنان برتری بجویند، تهدید به آتش خُردکننده میکند. میتوان با تداوم در خواندن این سوره از آثار و ثواب آن بهره مند شد. از اینکه تا انتهای مطلب با ما همراه بودید متشکریم.
پینوشت
اسماء سور قرآن و فضائلها، ص ۵۵۵.
همان، ص ۵۵۶.
الکشف و البیان، ج ۱۰، ص ۲۸۵.
همان.
همان.
تفسیر قرآن مهر، ج۲۲، ص ۳۳۸.
حجهالتفاسیر و بلاغالاکسیر، مقدمه اول، ص ۳۶.
تفسیر قرآن مهر، ج۲۲، ص ۳۳۷.
التمهید فی علوم القرآن، ج۱، ص ۱۳۶.
التمهید فی علوم القرآن، ج۱، ث ۳۱۳.
ترجمه تفسیر المیزان، ج۲۰، ص ۶۱۵.
مجمعالبیان. درمان با قرآن، ص ۱۶۳.
الاحتجاج، ج۲، ص ۳۰۳.
ثوابالاعمال، ص ۲۸۳. فقهالرضا، ص ۳۴۴.
خواصالایات، ص ۱۶۳.
مصباح، ص ۴۶۱، درمان با قرآن، ص ۱۶۳.
خواصالایات، ص ۱۶۳، تفسیر برهان، ج۵، ص ۷۵۳.
نظر شما